Analisi

BLG analizon prespektivat e rritjes së gjendjes ekonomike të Shqipërisë dhe periudhat më të vështira

Ekonomitë që do të përjetojnë rritjen më të shpejtë në Evropën Qendrore, Lindore dhe Juglindore në periudhën 2019-21 do të jenë Kosova, Shqipëria dhe Moldavia. Kjo u zbulua nga një parashikim i ri nga Instituti i Vienës për Studime Ekonomike Ndërkombëtare (Wiiw).

Sipas faqes së specializuar SeeNews, duke cituar të dhënat e Wiiw, në vitin 2019 Kosova do të regjistrojë një rritje prej 4.1%, 4% në vitin 2020 dhe 3.9% në vitin 2021; Shqipëria do të regjistrojë një rritje prej 3.8% të PBB-së si në vitin 2019, ashtu edhe në vitin 2020 dhe 3.4% në vitin 2021, ndërsa ekonomia e Moldavisë do të regjistrojë rritje prej 3.8% këtë vit, 3.6% % në vitin 2020 dhe 3.5% në vitin 2021.

Gjithsesi, në përgjithësi, “bumi që është përjetuar nga pjesa më e madhe e rajonit në vitet 2017-18 ka kaluar dhe rritja e taksave do të bjerë në dy apo tre vitet e ardhshme”, me shfaqje më pak pozitive që priten në Rusi, Bjellorusi dhe Turqi , specifikoi Wii në një shënim. Instituti shtoi se rritja më e dobët botërore, proteksionizmi amerikan, Brexit, problemet e vazhdueshme në zonën e euros dhe mungesat e rënda të punës janë ndër kurthet më të mëdha për zonën.


Për më tepër, i gjithë rajoni përballet me sfida shumë të vështira afatmesme dhe afatgjata, shtoi Wiiw. Midis tyre “rënia e pashembullt demografike në kohë paqeje, sulmet mbi cilësinë dhe pavarësinë e institucioneve, mungesa e përgatitjes për ekonominë e re dixhitale dhe nivelet e ulëta të automatizimit krahasuar me udhëheqësit në Azi, Amerikën e Veriut dhe Evropën perëndimore “.